5 SF-uri pe care să le citești în acest weekend!


În articolul anterior discutam despre 1001 de cărți considerate must-read într-o viață. Surprinzător (sau nu!), literatura SF joacă un rol destul de important în această listă. 
SF-ul, genul artistic prezent cu precădere în literatură și cinematografie, are drept temă principală impactul științei și tehnologiei asupra societății și persoanelor. 
Indiferent că vorbim despre o invazie extraterestră, ciberspațiu, revoltă cibernetică sau roboți, literatura SF a cucerit (și încă mai cucerește!) cititorii de orice vârstă.



Începem mini-lista noastră de recomandări într-un stil mare: Arthur C. Clarke și a lui capodoperă, Odiseea Spațială. 
Sir Arthur Charles Clarke (n. 16 decembrie 1917, Minehead, Somerset, Regatul Unit – d. 19 martie 2008, Colombo, Sri Lanka) a fost un scriitor de literatură științifico-fantastică, inventator și futurolog  britanic. A fost comentator și gazdă a serialului britanic de televiziune Mysterious World. Pentru o bună perioadă de timp, Robert A. Heinlein, Isaac Asimov și Arthur C. Clarke au fost cunoscuți ca „Cei Trei Mari” din science fiction.
Opera lui de căpătâi, 2001: Odiseea Spațială a fost scrisă pe baza scenariului filmului cu același titlu împreună cu regizorul american Stanley Kubrick. Scenariul filmului se bazează pe o nuvelă publicată de autor în 1951, intitulată Sentinela.

Un science fiction clasic, o adevărată capodoperă!



De la Arthur C. Clarke continuăm cu Isaac Asimov, celebru pentru serille lui Fundația și Roboții.
Zeii înșiși, roman apărut în 1972,  este un roman science fiction scris de Isaac Asimov. A câștigat premiul Nebula pentru cel mai bun roman în 1972, și premiul Hugo la aceeași secțiune în 1973. 

Cartea este împărțită în trei secțiuni principale, publicate inițial în Galaxy Magazine sub forma a trei povestiri. Primul capitol al primei părți a cărții începe cu Capitolul 6, deoarece începutul acestui capitol reprezintă un fel de introducere a adevăratului Capitol 1, ale cărui prime rânduri sunt: "Totul începuse cu treizeci de ani în urmă." În continuare, majoritatea capitolelor de la 1 la 5 se termină cu un fragment din Capitolul 6. După Capitolul 5, Capitolul 6 se încheie și este urmat de Capitolul 7.

Doar câțiva știu adevărul terifiant - un om de știință de pe Pământ, un locuitor extraterestru rebel al unei planete pe moarte, un intuiționist uman născut pe lună, care sesizează iminenta anihilare a Soarelui. Ei știu adevărul - dar cine va asculta? Au prevăzut costul energiei abundente - dar cine va crede? Aceste câteva ființe, umane și străine, dețin cheia supraviețuirii Pământului.



O culegere de povestiri science fiction, fantasy scrisă de 'tatăl' fenomenului Game of Thrones, George R. R. Martin, Zburătorii nopții a apărut în 1985.
Prima povestire, cea care denumește și volumul, spune povestea a nouă savanți ce se îmbarcă pe nava Zburătorii nopții pentru a porni în căutarea volcrynilor, o rasă mitică de nomazi stelari. Însă nava este condusă de un căpitan pe care pasagerii îl pot doar auzi sau vedea în proiecție holografică. Când unul dintre pasageri, înzestrat cu puteri psihice, depistează că un pericol de pe navă îi pândește pe toți, bănuielile se îndreaptă spre căpitan. În curând, însă, echipajul descoperă că cel mai mare mister al lor - și cea mai periculoasă amenințare - este o forță neașteptată la bordul navei care are sete de sânge și teroare ... Iar când pasagerul moare, bănuielile par a se confirma. În încercarea de a destrăma misterul din jurul căpitanului, pasagerii sunt omorâți unul câte unul. 

Sunt incluse, de asemenea, cinci povești clasice suplimentare ale lui George R. R. Martin din genul science fiction care explorează dezvoltarea tehnologiei și colțurile întunecate ale minții umane.



Un Shakespeare al genului science fiction, așa este supranumit scriitorul H.G. Wells.
Omul invizibil spune povestea lui Griffin, un om de știință genial, dar obsedat de a deveni invizibil. 
Savantul considera că dacă unei persoane i se modifică indicele de refracție pentru a deveni identic cu al aerului, iar corpul său nu absoarbe sau reflectă lumina, el va deveni invizibil.

Wells țese abil teme de știință, teroare și mândrie, întrucât Griffin invizibil își pierde treptat sănătatea și, în final, umanitatea.



Un SF emoționant și zguduitor despre inteligența umană, umanitate și bullying!
Romanul clasic, Flori pentru Algernon publicat în anul 1959 de scriitorul american Daniel Keyes, are drept temă principală un experiment îndrăzneț în inteligența umană.
Cartea urmărește în paralel viața lui Alergnon, un șoricel de laborator care este supus unei intervenții chirurgicale de a-și spori inteligența prin mijloace artificiale. La celălalt capăt îl găsim pe Charlie Gordon, o persoană cu dizabilități mintale care este ținta tuturor răutăților din jur. 
Charlie trece prin aceeași operație ca și Algernon, operație ce se califică drept un mare succes. Dar atunci când atingi punctul maxim de inteligență, când devii un adevărat geniu, ce se întâmplă? Rămâi un geniu până la final sau te reîntorci de unde ai plecat?
Povestea este prezentată printr-o serie de rapoarte privind progresul înregistrat de șoarece, rapoarte scrise de Charlie Gordon, primul subiect al testării pe oameni prin intervenție chirurgicală, și se referă la numeroase teme etice și morale diferite, cum ar fi tratamentul persoanelor cu dizabilități mintale.


Descoperă multe alte titluri SF în colecția SF MASTERWORKS disponibilă atât pe site, cât și în librăriile noastre din București!


 
Livrare gratis pentru comenzile online cu valoare confirmata de peste 200 lei! De asemenea, costuri reduse de transport si pentru comenzile cu valoare confirmata intre 50 si 200 lei! 






Comentarii