Psychedelia and Other Colours - Rob Chapman


Rob Chapman (născut în 1954) s-a remarcat ca jurnalist al publicațiilor engleze din domeniul muzicii, dar și ca muzician rock, el fiind vocalist al unei formații post-punk numite Glaxo Babies.
Jurnalist, muzician, dar și scriitor, Rob Chapman și-a concentrat atenția în scrierile lui asupra impactului pe care îl are muzica rock în univers prin apel la artiști faimoși sau formații de căpătâi pentru lumea rockului precum Pink Floyd, The Beatles sau The Rolling Stones. 


Psychedelia and Other Colours este unul dintre cele mai recente romane ale lui Rob Chapman, acesta explorează în detaliu istoria și impactul cultural al LSD, de la primele experimente în pictură până la scena avangardistă înfloritoare care a existat în San Francisco cu mult înainte ca trupa celebră de rock psihedelic Grateful Dead să existe. 



Firul narativ al romanului debutează cu anul 1965, o vară marcată de petrecerile informale pe care Ken Kesey le ținea la casa sa din Palo Alto, California, petreceri ce urmau să evolueze spre ceea ce a devenit mai târziu cunoscut sub numele de Acid Tests. 
Petrecerile erau centrate în totalitate pe consumul drogurilor psihedelice LSD. Pentru a ascunde de ochiul critic al societății, întâlnirile lor au căpătat o mantă care să le acopere activitatea, devenind astfel numite Acid Tests. Denumirea a fost inventată de Kesey, după termenul „test acid” folosit de minerii de aur în anii 1850.  Aceste adunări anarhice spontane și-au răspândit tentaculele departe și până când o întreagă generație părea să fie sub vraja lor. 
Kesey a condus petrecerile grupului până a le face în locuri publice și a făcut publicitate cu afișe care scriau „Poți trece testul acid?”.
 Spectacolele muzicale ale formației Grateful Dead au fost obișnuite, alături de lumini negre, lumini stroboscopice și vopsea fluorescentă. Mișcarea Acid Tests este notabilă pentru influența lor asupra contraculturii LSD din zona San Francisco și trecerea ulterioară la mișcarea hippie. Piesa trupei Jefferson Airplane "A Song for All Seasons" menționează Acid Tests.


În paralel cu mișcarea lui Kesey din spațiul american, autorul explorează și istoria din Marea Britanie, o istorie cu totul diferită, niciodată explorată în detaliu, susținând că acela este locul în care sublimul și stupidul coexistau cot la cot. 
Cartea prezintă o nouă perspectivă fascinantă asupra rolului pe care l-a avut formația Beatles în conturarea unei contraculturi a anilor 60-70. 



"De regulă, nu încep să scriu o carte de muzică până nu am altceva decât muzica despre care să scriu. Momentul becului care mi-a luminat cercetările inițiale pentru Psychedelia And Other Colours a fost, destul de amuzant, o altă publicație Faber & Faber (editura la care am publicat), o carte despre tipurile ornamentale ale secolului al XIX-lea ale lui Nicollete Gray.
Deși publicată în 1939, influența sa a fost resimțită încă trei decenii mai târziu. Cartea ei a făcut pentru designul victorian ce a făcut cântărețul folk Sharp pentru muzica populară, prin faptul că a recuperat și a reînviat o lume care dispare rapid, în cazul ei o lume de semnalizare a magazinelor, afișe de circ și iconografie arcane." 
-autorul, Rob Chapman despre inspirația lui pentru roman.

"Am declarat de la bun început în Psychedelia and Other Colors că lumea chiar nu are nevoie de altă carte despre tema psihedelică a anilor șaizeci. Și chiar cred asta. Chiar nu am vrut să petrec câteva sute de pagini căutând aceleași surse vechi pentru aceleași citate vechi și repetând lucruri care au mai fost deja spuse. 
Pentru mine, existau alte rute de parcurs, alte teme relativ neexplorate și conexiuni de luat în considerare.
Spectacole de lumină, de exemplu, care au o istorie pre-psihedelică care se întinde până în secolul al XIX-lea. În aceeași perioadă, există influența notabilă a trupelor precum The Beatles, The Who, The Kinks, The Small Faces, Cream și altele."
-autorul, Rob Chapman într-un interviu din 2017
(via Faber Social)


Psychedelia and Other Colours este un roman spumos, electrizant și fascinant despre o perioadă de mult apusă, o perioadă de glorie pentru formațiile rock ale anilor '60-'70!
 Psychedelia documentează toate aceste reverberații utopice ale acestui fenomen cultural într-un portret perfect care împletește sublimul cu sinistrul și fascinația.


Cartea este la un simplu click distanță de tine! 
Comandă cartea online cu un click aici. 
De asemenea, Psychedelia and Other Colours este disponibilă în librăriile noastre din București! Te așteptăm în vizită! :) 


Comentarii