Pride and Prejudice (Jane Austen) - 206 ani de la publicare


Ce au în comun Pride and Prejudice și The Shining?
Ei bine, absolut nimic!
Cu o mică excepție, ambele au fost publicate într-o zi de 28 ianuarie.
Articolul anterior despre cartea lui Stephen King poate fi citit aici.



28 ianuarie 1813 sau ziua care a schimbat literatura pentru totdeauna.

Mândrie și Prejudecată a încântat generațiile de cititori cu personajele sale de neuitat, cu o poveste scrisă cu corectitudine și atenție și cu o viziune extrem de distractivă a lumii și a absurdelor sale.
Odată cu sosirea tinerilor eligibili în vecinătatea lor, viața domnului și a doamnei Bennet și a celor cinci fiice ale lor sunt profund schimbate.
  Mândria se confruntă cu Prejudecata, mobilitatea ascendentă se confruntă cu disprețul social, judecățile rapide conduc la durere și scandal, în cele din urmă duc la înțelegerea adevărată, la cunoașterea de sine și la dragoste.
În această poveste extrem de satisfăcătoare, Jane Austen echilibrează comedia cu seriozitate și observația plină de înțelepciune cu profundă înțelegere. Dacă Elizabeth Bennet se întoarce din nou și din nou la scrisoarea domnului Darcy,
cititorii romanului sunt atrași și mai irezistibil de înțelepciunea sa captivantă.



Cartea a fascinat mult cititorii, aparând în mod constant în fruntea listelor de "cărți cele mai îndrăgite" printre cercetătorii literari și publicul larg. A devenit unul dintre cele mai populare romane din literatura engleză, cu peste 20 de milioane de exemplare vândute și a pavat calea pentru multe arhetipuri care abundă în literatura modernă.



Jane Austen a numit această lucrare strălucită "copilul ei drag" și pe eroina ei vivace, Elizabeth Bennet, "o creatură încântătoare".

.

 Bineînțeles, cartea a beneficiat de ecranizări de-a lungul timpului. Filmul Pride & Prejudice din 2005, cu Keira Knightley și Matthew Macfadyen, este cea mai recentă adaptare a cărții de la Hollywood.


Ba chiar, în 2009 a inspirat un autor să rescrie o variantă modernă a cărții cu un puternic vibe fantasy, adăugând zombie în universul creat de Jane Austen. Varianta fantasy a beneficiat chiar și de o ecranizare cu Lily James în rolul principal. Oricum, este clar că orginalul rămâne cel mai bun, indiferent de ce alte reinterpretări ar mai putea să apară! 


“I declare after all there is no enjoyment like reading! How much sooner one tires of any thing than of a book! -- When I have a house of my own, I shall be miserable if I have not an excellent library.” 
― Jane Austen, Pride and Prejudice

“A lady's imagination is very rapid; it jumps from admiration to love, from love to matrimony in a moment.” 
― Jane Austen, Pride and Prejudice

“Angry people are not always wise.” 
― Jane Austen, Pride and Prejudice

“Vanity and pride are different things, though the words are often used synonymously. A person may be proud without being vain. Pride relates more to our opinion of ourselves, vanity to what we would have others think of us.” 
― Jane Austen, Pride and Prejudice


“I could easily forgive his pride, if he had not mortified mine.” 
― Jane Austen, Pride and Prejudice

“There is a stubbornness about me that never can bear to be frightened at the will of others. My courage always rises at every attempt to intimidate me.” 
― Jane Austen, Pride and Prejudice


Dacă la The Shining vă spuneam că este un must read pentru fanii genului horror, PRIDE AND PREJUDICE este un must read pentru toată lumea! 
ps: vă veți îndrăgosti de domnul Darcy ;)





Surse:
pinterest
bookdepository.com


Comentarii