When They Go Low, We Go High: Speeches that shape the world – and why we need them - Philip Collins


Jurnalist, academician, bancher și scriitor britanic. El este Philip James Collins. 
Strateg în domeniul investițiilor bancare, consilier politic, lui Philip Collins i-a revenit responsabilitatea de a scrie ultimele discursuri politice ale lui Tony Blair, liderul unei grupări politice din Marea Britanie.  În prezent, Collins este un scriitor și cronicar principal pentru publicația The Times. 


În activitatea sa de scriitor pentru politicieni celebri și lideri de afaceri din întreaga lume, Philip Collins a devenit bine antrenat în a înțelege ce înseamnă un discurs excelent.
Cartea When They Go Low, We Go High explorează modalitățile în care au funcționat cele mai notabile discursuri din istorie, analizând trucurile retorice pentru a descoperi cum discursul potrivit la momentul potrivit poate modela profund lumea.
Traversând continente și secole, cartea lui Philip Collins dezvăluie ceea ce Thomas Jefferson sau Abraham Lincoln datorează lui Cicero și Pericle, Aristotel sau Platon, cei care au pus bazele Retoricii, disciplină fără de care discursurile nu ar fi fost atent șlefuite, unul dintre discursurile cele mai spectaculoase din istorie la care face apel cartea lui Collins este Discursul de la Gettysburg.


Cartea spune povestea unor discursuri grozave și faimoase - inclusiv ale actorilor politici precum Lincoln, Woodrow Wilson, JFK, Martin Luther King, Jr., Disraeli, Hitler, Elie Wiesel, Margaret Thatcher și Barack și Michelle Obama - Collins redă povestea democrației. Fie că este vorba despre discursurile inaugurale ale președinților sau scrierile revoluționare ale lui Castro, Pankhurst și Mandela, Collins luminează și contextualizează aceste momente cu multă sensibilitate și umor.

Collins susține că suntem înconjurați de social media și fake news, iar scena politică actuală este dominată de conceptul "sloganeering", activiști politici care încearcă să persuadeze prin repetarea inutilă a unor fraze, slogane, în ideea de a nu-și exprima clar, convingător propriile idei. De asemenea, acesta crede că politicienii care pledează pentru democrație trebuie să găsească cuvinte care să ne inspire și să ne dea speranță. Pentru că dezamăgirea față de politică favorizează iluzia periculoasă că există o alternativă. 



Paddy Ashdown susține că această carte este ideală pentru toți cei care cred în politica de principiu și speră că aceasta este o amintire minunată ce nu se va pierde.  Pentru toți cei care disperă că politica poate fi din nou inspirată, aceasta este o lectură obligatorie care să te scoată din mizeria ta. 
„Există o perspectivă serioasă că, în timpul nostru, pierdem credința în politică. Cuvintele politicienilor plutesc prin aer, exersate și șlefuite, dar înflăcărate. Respectul, venerația și speranța exprimate prima dată de Pericles, au dispărut. Scopul cel mare al acestei cărți este de a ajuta la readucerea lor în discursuri. ”

Bazat pe experiențele proprii ale lui Collins, în calitate de scriitor al discursurilor politice, When They Go Low, We Go High susține capacitatea unui discurs public bine făcut în menirea lui de a propaga și proteja democrația și reprezintă un memento actual al modului în care cuvintele au forța de a schimba lumea. 

De a o schimba în bine (sperăm noi)! :)






Comentarii