Silence - Shusaku Endo


Realizarea supremă a lui Endo și unul dintre cele mai frumoase romane ale secolului XX, după cum a fost numit de critici, romanul Tăcere al scriitorului japonez Shūsaku Endō, prezintă un subiect istoric care tratează persecuția creștinilor din Japonia în secolul al XVII-lea.
Romanul a apărut în 1966 și urmărește povestea  unui misionar iezuit trimis în Japonia din secolul al XVII-lea, care suportă persecuția pe vremea lui Kakure Kirishitan („creștinii ascunși”) care a urmat înfrângerii Rebeliunii Shimabara. 
Romanul este scris parțial sub forma unei scrisori de către personajul său central, tema unui Dumnezeu tăcut care însoțește un credincios în adversitate a fost influențată în mare măsură de experiența de discriminare religioasă din Japonia, de rasism în Japonia, de rasism în Franța și de un conflict debilitant cu tuberculoza.


În centrul cărții îl avem pe Sebastião Rodrigues, personaj construit pe baza figurii istorice de natură italiană, Giuseppe Chiara. Rodrigues este un tânărul preot iezuit la origine portughez, venit pe meleagurile Japoniei pentru a asista Biserica locală și pentru a investiga o serie de rapoarte potrivit cărora mentorul său, un preot iezuit din Japonia, pe nume Ferreira, personaj bazat de asemenea pe o figură istorică, Cristóvão Ferreira, acesta fiind suspectat că a comis apostazie.
În realitate, figurile istorice pe care sunt construite personajele au comis apostazie, atât Giuseppe Chiara, cât și Cristóvão Ferreira au fost capturați și torturați pentru alegerile lor religioase. 

Rodrigues și însoțitorul său Francisco Garupe (de asemenea preot iezuit) ajung în Japonia în 1639. Acolo au parte de un tablou sângeros și sinistru. Oficialii de securitate îi forțează pe creștinii suspecți să demonstreze că nu au vreo legătură cu acea religie printr-o tehnică numită "A fumi-e" care presupunea o sculptură cu Iisus sau cu Maria pe care suspecții creștini trebuiau să calce cu picioarele pe ea pentru a demonstra că ei nu erau membri ai acestei religii scoase în afara legii. 
 Cei care refuzau să facă asta erau  închiși și uciși printr-o tehnică barbară care presupunea a fi spânzurat cu capul în jos peste o groapă și lăsat să sângereze până la moarte. 


Prima jumătate din carte este scrisă tip jurnal și cuprinde însemnărie lui Rodrigues, în timp ce cealaltă jumătate a cărții îmbină scrisorile cu narațiunea. Romanul aduce la lumină încercările creștinilor de a își menține credința și  greutățile tot mai mari suferite de Rodrigues.
Jurnalul lui Rodrigues își înfățișează luptele reale, cele pe care le vede, dar și zbuciumul său interior: înțelege suferința de dragul propriei credințe; dar el se luptă să înțeleagă dacă egocentrismul îl ține pe om legat de religie sau ar trebui să renunțe atunci când știi că acest lucru va pune capăt suferinței. 

Titlul romanului sugerează revelația protagonistului care observă că singurul răspuns al lui Dumnezeu în fața atâtor suferințe este doar tăcere. 


Romanul a beneficiat de ecranizări, cea mai recentă, din 2016 cu Andrew Garfield, Adam Driver și Liam Neeson în rolurile principale. 

Romanul Tăcere a primit premiul Tanizaki pentru cea mai bună carte de literatură din secolul XX. A fost, de asemenea, obiectul unor analize ample.  Într-o recenzie publicată de The New Yorker, John Updike menționa că romanul este „o lucrare remarcabilă, un studiu sompatic, delicat și uimitor de empatic al unui tânăr misionar portughez în timpul persecuției neobosite a creștinilor japonezi la începutul secolului al XVII-lea”.
 William Cavanaugh pune în evidență „ambiguitatea morală profundă” a romanului datorită înfățișării unui Dumnezeu care „a ales să nu elimine suferința, ci să sufere cu omenirea”.


Un roman de ficțiune teologică cutremurător, încărcat de cultura japoneză!

Romanul Silence în ediția de film este disponibil atât în librăriile noastre din București, cât și pe site (click aici). 










Comentarii