Scriitori născuți în luna Octombrie


“I'm so glad I live in a world where there are Octobers.” 
― L. M. Montgomery, Anne of Green Gables


Oscar Wilde 
(1854 - 1900) 

Născut la 16 octombrie 1854 în Dublin, autorul, dramaturgul și poetul Oscar Wilde a fost o figură literară populară în Anglia Victoriană, cunoscută pentru spiritul său strălucit și stilul flamboyant. După ce a absolvit Universitatea Oxford, a predat ca poet, critic de artă și un susținător principal al principiilor estetismului. 
 În 1891, a publicat romanul The Picture of Dorian Gray, care a fost considerat imoral de criticii la vremea respetivă. Ca un dramaturg, multe dintre piesele lui Wilde au fost bine primite, printre care  Lady Windermere's Fan (1892), A Woman of No Importance (1893), An Ideal Husband (1895) and The Importance of Being Earnest (1895).
Viața lui personală este marcată de homosexualitate, iar aventura  cu un tânăr a condus la arestarea sa în 1895. A fost închis timp de doi ani și a murit în sărăcie la trei ani după eliberarea sa la vârsta de 46 de ani.

“The books that the world calls immoral are books that show the world its own shame.” 
― Oscar Wilde, The Picture of Dorian Gray

Anne Rice
(1941 )

 Născută pe 4 Octombrie 1941, în New Orleans, Louisiana, Anne Rice a câștigat notorietate ca scriitor de romane erotice și vampiri. Cea mai populară carte Interview with the Vampire,  a fost publicată în 1976 și ulterior a fost făcută într-un film cu același nume, cu Tom Cruise și Brad Pitt. Rice și-a redescoperit credința catolică în 1998 și a scris mai multe cărți care au reflectat interesul ei față de religie. 
 În 2010, Rice a recunoscut că se distanțase de religia ei. Cele mai recente lucrări sunt The Wolf Gift (2012) și The Wolves of Midwinter (2013).

“You do have a story inside you; it lies articulate and waiting to be written — behind your silence and your suffering.” 
― Anne Rice

E.E. Cummings
(1894 - 1962) 

E.E Cummings a fost un poet și romancier din secolul XX cunoscut pentru inovațiile sale în stil și structură.
Născut pe 14 octombrie 1894, în Cambridge, Massachusetts, E.E. Cummings a devenit un poet inovator, cunoscut pentru lipsa lui de conformitate stilistică și structurală, așa cum se vede în volume precum Tulips și Chimneys. 
Un pacifist, Cummings a fost închis timp de câteva luni de autoritățile franceze pentru suspiciunea de trădare din cauza scrisorilor pe care le scrisese. Mai târziu a povestit experiențele sale în închisoare în romanul autobiografic The Enormous Room, publicat în 1922.  Un dramaturg și artist vizual, Cummings a murit la 3 septembrie 1962.

“Whenever you think or you believe or you know, you're a lot of other people: but the moment you feel, you're nobody-but-yourself.” 
― e.e. cummings

Carrie Fisher 
(1956–2016)

Actrița și scriitoarea Carrie Fisher s-a născut la 21 octombrie 1956 în Burbank, în Los Angeles County, California. Tatăl ei era cântărețul Eddie Fisher, iar mama ei era actrița Debbie Reynolds. Într-unul dintre scandalurile de la Hollywood, Fisher a părăsit-o pe Reynolds când Carrie avea doi ani pentru actrița Elizabeth Taylor.  Rolul ei ca prințesă Leia în Star Wars și continuările ei au făcut-o faimoasă. Ea s-a luptat cu abuzul de alcool și droguri în anii 1980.
În 1987, publică primul său roman, Postcards from the Edge, care a beneficiat de o ecranizare cu Meryl Streep. A continuat să joace roluri în filme și a fost un prolific autor și scenarist. Fisher și-a reluat rolul prințesei Leia pentru Star Wars: Episodul VII în 2015. Fisher a murit la 27 decembrie 2016, la doar câteva zile după ce a suferit un atac de cord major. 

“I don’t want life to imitate art. I want life to be art.” 
― Carrie Fisher

Doris Lessing
(1919–2013)


Câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură 2007, Doris Lessing a scris o multitudine de genuri și a detaliat conflictele inerente unei societăți în schimbare.
Doris Lessing s-a născut la Kermanshah, Persia (Iran de astăzi), pe 22 octombrie 1919. După ce a crescut în Rhodesia (acum Zimbabwe), s-a mutat în Anglia. Primul ei roman a fost publicat în 1950, iar romanul ei din 1962 The Golden Notebook  a transformat-o într-un model de rol feminist. Autorul a mai mult de 55 de lucrări care cuprind ficțiune, nonficțiune, poezie și operă, Lessing a devenit cel mai vechi beneficiar al Premiului Nobel pentru Literatură în 2007, la vârsta de 88 de ani. A murit în 2013, la vârsta de 94 de ani.

“That is what learning is. You suddenly understand something you've understood all your life, but in a new way.” 
― Doris Lessing

Sylvia Plath 
(1932–1963)

Sylvia Plath s-a născut în Boston, Massachusetts, pe 27 octombrie 1932. Plath  s-a căsătorit cu poetul britanic Ted Hughes, deși cei doi s-au despărțit mai târziu. Scriitoarea s-a sinucis în 1963, câștigând premii după moartea sa pentru romanul The Bell Jar și colecțiile de poezie The Colossus și Ariel. În 1982, Plath a devenit prima persoană care a câștigat un premiu Pulitzer postum.

“I shut my eyes and all the world drops dead; 
I lift my eyes and all is born again.” 
― Sylvia Plath, The Bell Jar

Alți scriitori născuți în această lună:
Frank Herbert 
Arthur Miller 
John le Carré
Arthur Rimbaud
Ursula K. Le Guin
Lee Child

Care este autorul tău preferat din această lună?

SURSE:
https://www.biography.com
https://images.google.com/
https://www.goodreads.com/
https://parade.com
https://www.bookish.com


Comentarii