Catastrophe: And Other Stories - Dino Buzzati


Pe numele său complet, Dino Buzzati Traverso, (1906 -1972) s-a remarcat ca scriitor, pictor și jurnalist de origine italiană.
Încă din copilărie Dino Buzzati manifestă un puternic interes pentru poezie, muzică (studiază vioara și pianul), desen, toate aceste pasiuni îl vor însoți pe tânărul scriitor până la sfârșitul vieții sale.
Acesta mărturisea într-un interviu pentru o publicație italiană în anul 1959:
 „Cred că pentru orice scriitor primele amintiri ale copilăriei reprezintă o bază fundamentală. Copil fiind, am fost impresionat de pământul pe care m-am născut, de valea din Belluno și de munții sălbatici care înconjurau Dolomiții din apropiere.”



În volumul Catastrophe and Other Stories, renumitul scriitor italian de povestiri, Dino Buzzati, aduce la viață un tablou actual: prăbușirea lentă, liniștită și ușor terifiantă a lumii noastre cunoscute, cotidiene, în povești atinse de un strop de fantezie și de straniu, încărcate de umor, ironie și amenințare, Buzzati aduce o pată de lumină asupra coțurilor întunecate, de coșmar din existența noastră obișnuită.


Începând cu povestea „The Epidemic”, care urmărește efectele treptate ale unei „gripe de stat” care îi vizează pe cei care nu sunt de acord cu guvernul, până la „The Collapse of Baliverna”, unde un pas greșit din partea unui om a provocat o adevărată tragedie, la „Seven Floors”, care imaginează un sanatoriu în care pacienții sunt adăpostiți la fiecare etaj în funcție de gravitatea bolii lor și evidențiază sclipitor mașinările nefăcute ale birocrației, poveștile suprareale și neliniștitoare ale lui Buzzati țin cont de lupta care se află sub interacțiunile cotidiene, acțiunile uneori perverse ale emoțiilor și dorințelor umane și, cu spirit și patos, descriu micii pași pe care îi facem ca indivizi și ca societate în marșul nostru spre o potențială "catastrofă".


Catastrophe and Other Stories reunește douăzeci dintre cele mai spectaculoase povești scrise de Dino Buzzati - autorul celebrului roman The Tartar Steppe ("Deşertul tătarilor") și una dintre cele mai splendide și originale voci din literatura secolului XX - povești care arată înclinația maestrului italian pentru cele bizare și pline de umor povești și fascinația sa pentru explorarea adâncurilor întunecate ale psihicului uman.
Toate aceste povești ne arată că tot ce e ciudat și neașteptat se poate transforma în banal, în cotidian și că oamenii obișnuiți pot fi atrași spre mister, neliniște și, în final, spre catastrofă.
O capodoperă a glasului italian din care răsună ecourile vocilor lui Kafka și Edgar Allan Poe, fiecare dintre aceste povești urmărește prăbușirea lumii cunoscute, cotidiene, care lasă personajele sale fixate într-un moment de teroare. Incidentele macabre, de coșmar, comune colecției sale de povești sunt înrădăcinate în lumea obișnuită, dar din această obișnuință crește un sentiment de amenințare care va ține cititorul în suspans.








Comentarii