The Drugs That Changed Our Minds



The Drugs That Changed Our Minds
- The History of Psychiatry in Ten Treatments -

Trasând un tablou istoric contrastiv între brutalitatea terapeutică a vremurilor apuse și miracolul aparent și controversat al psihofarmacologiei, Lauren Slater conturează experiența sa din perspectiva ambivalentă de pacient și psihoterapeut. Puternic evocativă, cartea este istorisită într-un stil iconoclastic, iscoditor îndreptat asupra industriei farmaceutice. 

Investigând cu meticulozitate acțiunea psihotropelor asupra minții umane, autoarea ne trece prin istoria psihiatriei și a drogurilor jovial deghizate în micile capsule colorate care promit înghițirea unei realități comune normelor sociale. Însă adevărul este mai greu de digerat decât se lasă comercializat.


Elocventă și debordând de compasiune, asemenea neurologului Oliver Sacks, Slater disecă în amănunt limita oscilantă, fină, aproape imperceptibilă între biologie și psihanaliză, cele două naturi din spatele tulburărilor de factură mentală. Astfel că, din lipsa unei etiologii clare ale acestor afecțiuni, deși apărute de peste șapte decade, mecanismele prin care medicamentele acționează asupra psihicului sunt încă slab cunoscute. Fie că discutăm de arhaicele și holisticele poțiuni, licori tonice, hirudoterapii și electroconvulsivo-terapii, băi cu gheață, sau de actualele și notoriile doftorii precum Prozac, Xanax, Litium, aplicabilitatea acestora nu și-a dovedit o eficiență constantă care să treacă așadar proba timpului. Autorea ne relatează și despre obscurele  fleurs du mal precum opiodiele, ciupercile halucinogene, mescalina, MDMA/Ecstasy, care profetizează atingerea zenitului psihedelic. 

Fiecărei substanțe psihotrope îi este atribuit un capitol pentru o intimă aprofundare și înțelegere a acesteia. Narată într-un mod personal, provocator intelectual, este o carte ce atinge un fenomen de actualitate și de interes public ce ar trebui cunoscut și dezbătut în special în această generație a consumismului. 


Cartea o găsiți în sediile noastre de pe Strada Doamnei 23 și de pe Strada Gavbroveni 61, dar o puteți comanda și online printr-un click aici

Vă recomandăm și seria lui Oliver Sacks la care am făcut mențiune în acest articol, autorul bestseller-ului The Man who Mistook his Wife for a Hat, colecție disponibilă în librăriile noastre și în magazinul virtual. 



Comentarii