Mona Lisa to Marge: How the World's Greatest Artworks Entered Popular Culture


Mona Lisa, pictura celebră a lui Leonardo da Vinci, a fost realizată în anii 1503-1506, și reprezintă o femeie cu expresie gânditoare și un zâmbet abia schițat.
Mona Lisa sau Gioconda (în italiană La Gioconda) este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. Puține alte tablouri au fost atât de mult reproduse sau discutate. 

 În prezent tabloul este expus la Muzeul Luvru din Paris, fiind atracția principală pentru orice vizitator.

Istoria tabloului este plină de peripeții. Leonardo era foarte atașat de el și îl purta totdeauna cu sine în călătorii, inclusiv atunci când regele Francisc I l-a invitat în 1516 să se stabilească în Franța, în castelul din Amboise. Regele i-a cumpărat tabloul, care a fost expus mai întâi la palatul Fontainebleau, mai târziu la Versailles. 
După Revoluția Franceză este expus la Luvru, Napoleon Bonaparte l-a luat pentru propriul său dormitor, apoi a revenit la muzeul Luvru. În timpul Războiului franco-prusac din 1870-1871 a stat ascuns într-un loc necunoscut. În ziua de 22 august 1911 se constată dispariția tabloului din muzeu. Poetul Guillaume Apollinaire este suspectat de furt și arestat, în ziua de 7 septembrie este interogat și Pablo Picasso, dar ambii sunt eliberați din lipsă de dovezi. S-a descoperit că un angajat de la muzeul Luvru, de origine italiană, Vincenzo Perugia, convins că tabloul aparține Italiei, l-a furat purtându-l sub manta la ieșirea din muzeu. A fost descoperit când a încercat să-l vândă unui negustor de opere de artă din Florența. După ce a fost expus în principalele orașe ale Italiei, revine la Luvru în 1913.
 În 1956, partea inferioară a tabloului suferă daune serioase în urma unui atentat cu o soluție acidă, iar câteva luni mai târziu un vizitator a aruncat în el o piatră. 

În prezent se află protejat sub o sticlă incasabilă. În anul 1962 a fost expus în America la New York și Washington, D.C., iar în anul 1974 la Tokyo și Moscova.


Una dintre cele mai cunoscute reproduceri ale tabloului aparține pictorului francez Marcel Duchamp. În 1919 el adaugă mustață tabloului original, conturând astfel o lucrare în curentul artistic numit Dadaism. 



Această carte reprezintă o explorare extrem de distractivă în jurul artei, istoriei și comerțului.
Este menită să dezvăluie modul în care 30 de tablouri au făcut trecerea de la simple picturi la capodoperele lumii de astăzi pe care le vedem în muzee.  
Cartea își propune să răspundă la câteva întrebări esențiale precum: 
 Cum au obținut tablouri precum Mona Lisa și The Scream, apreciere la nivel mondial? De ce anumite opere de artă sunt preluate pe tricouri, căni, calendare și publicitate?

 Inteligentă și bine cercetată, această explorare accesibilă a culturii vizuale și pop dezvăluie modul în care operele de artă particulare au devenit parte a imaginației colective. Cititorii vor afla că Discobolus lui Myron a devenit cunoscut doar atunci când a fost folosit pentru promovarea Jocurilor Olimpice din Grecia Antică, Cina cea de Taină a lui Leonardo da Vinci a fost una dintre primele tablouri care a fost reprodusă în masă, că Mona Lisa a devenit o celebritate numai după ce a fost furată de la Luvru și că Fata cu un cercel de perlă a lui Vermeer a fost considerată neimportantă  până a devenit subiectul unui roman devenit bestseller. 

De la clasic la contemporan, călătorind prin Renaștere, suprarealism și abstracție, cartea oferă perspective care sunt provocatoare și surprinzătoare. 
Ilustrat cu generozitate, acesta prezintă operele de artă originale, precum și desene animate, reclame, coperte de cărți și albume și obiecte de zi cu zi pe care le-au inspirat. Cartea va deschide ochii cititorilor către imaginile artistice care au devenit celebre și poveștile fascinante despre cum și de ce au ajuns acolo. 
Must read pentru orice iubitor de artă și istorie!



Cartea este disponibilă atât în librăriile noastre din București, cât și pe site.

Livrare gratuită pentru comenzile online cu valoare confirmata de peste 200 lei! De asemenea, costuri reduse de transport si pentru comenzile cu valoare confirmata intre 50 si 200 lei! 







Comentarii