Kurt Vonnegut: 10 citate din operele sale


Kurt Vonnegut (11 noiembrie 1922 – 11 aprilie 2007)  a fost un romancier american, satirist și artist grafic. De origine din Indianapolis, acesta a urmat cursurile la Shortridge High School și a lucrat la primul cotidian liceal din istoria S.U.A., The Daily Echo. După ce obține o diplomă în biochimie la Universitatea Cornell, renunță la postul lui de editor executiv al ziarului studenților și se înrolează în armata S.U.A.
Experiența lui Vonnegut ca soldat și prizonier de război a avut o puternică influență asupra operelor sale. În calitate de caporal al Diviziei de Infanterie 106, Vonnegut a pierdut legătura cu batalionul său și a rătăcit singur în spatele liniei inamice timp de câteva zile, înainte de a fi capturat de trupele armatei germane pe 14 decembrie 1944. Încarcerat în Dresda, orașul unde lucra la o fabrică ce producea siropuri pentru femeile gravide, Vonnegut a fost martorul bombardării și distrugerii a unei mari părți a orașului, pe 13-14 februarie 1945. Vonnegut a fost unul din cei șapte prizonieri de război americani din Dresda care au supraviețuit în celula unui depozit de carne cunoscut ca Schlachthof Fünf în germană, sau Slaughterhouse Five în engleză, adică Abatorul cinci. Această experiență a stat la baza uneia din operele sale cele mai cunoscute, Abatorul cinci (Slaughterhouse-Five).
Vonnegut a fost eliberat de trupele Armatei Roșii în mai 1945. Când s-a întors în Statele Unite, a fost decorat cu Purple Heart, pentru ceea ce el a numit o „rană complet neglijabilă”.

Scriitorul este este cunoscut pentru lucrările care combină satira, comedia neagră și elementele SF, precum Slaughterhouse-Five (1969), Cat's Cradle (1963), Breakfast of Champions (1973),  Mother Night (1961).  
În scrierile sale se remarcă influențe ale unor scriitori precum Mark Twain, George Orwell, George Bernard Shaw,  James Joyce, Theodore Sturgeon, Aldous Huxley. Iar el la rândul său a influențat alți scriitori, Douglas Adams, George Saunders, Syed Manzoorul Islam, Haruki Murakami sau John Irving.


“We are what we pretend to be, so we must be careful about what we pretend to be.”  (Mother Night, 1961)
“Laughter and tears are both responses to frustration and exhaustion. I myself prefer to laugh, since there is less cleaning do to do afterward.” 
“Those who believe in telekinetics, raise my hand.” 
“We have to continually be jumping off cliffs and developing our wings on the way down.” 
“A purpose of human life, no matter who is controlling it, is to love whoever is around to be loved.”  (The Sirens of Titan, 1959)
    “Science is magic that works.”  (Cat's Cradle, 1963)
     “There is no beginning, no middle, no end, no suspense, no moral, no causes, no effects. What we love in our books are the depths of many marvelous moments seen all at one time.”  (Slaughterhouse-Five, 1969)
     “There is love enough in this world for everybody, if people will just look.” (Cat's Cradle, 1963)
     “The practice of art isn't to make a living. It's to make your soul grow.” 
     “Until you die .. it's all life.” 

    Câteva din romanele semnate de Kurt Vonnegut sunt disponibile la un preț special în librăriile ANTIC EXLIBRIS din București și  pe site.


    Comentarii