Ziua Internațională a Cărților pentru Copii


Astăzi, 2 aprilie, lumea întreagă și-a adus aminte de primele cărți citite în copilărie. De mai bine de 50 de ani se sărbătorește această zi, totul la inițiativa unei organizații non-profit de origine elvețiană. Data la care se sărbătorește nu a fost aleasă întâmplător, ci ea semnifică ziua de naștere a celui mai îndrăgit povestitor, Hans Christian Andersen (2 April 1805 – 4 August 1875).
De origine daneză, scriitorul a încântat cu ale sale basme copilăria noastră, a tuturor, astfel că ne-am amuzat de "Hainele cele noi ale împăratului", am plâns la "Fetița cu chibrituri", am luptat să învingem răul în "Crăiasa zăpezilor", am înțeles ce înseamnă sacrificiul în "Mica Sirenă" și multe altele.

Primul lucru pe care îl auzim în copilărie e să ne bucurăm cât mai putem de ceea ce avem asta pentru că adulți fiind nu vom mai avea ocazia să ne întoarcem la ce aveam atunci. Și poate că așa este. Încă nu a inventat nimeni un buton mare și roșu pe care să-l apăsăm atunci când grijile de adult ne strivesc iar viața pare un șir infinit de lucruri și evenimente banale. Uneori cred că ne-am obișnuit să fim oameni mari, înconjurați de responsabilități și ușor morocănoși.
 Dar cine spune că pentru doar o clipă nu ne putem întoarce la Ținutul Copilăriei? Nu ne trebuie vreun buton mare și roșu pentru asta. Nu ne trebuie nici vreo vrajă complicată. Un drum până la librărie sau la bibliotecă rezolvă totul.


Începem ușor cu basmele bine cunoscute, Hans Christian Andersen și basmele Fraților Grimm, apoi trecem ușor la năzdrăvăniile lui Alice sau Peter Pan, continuăm cu ceva mai modern, aventurile vrăjitorești ale lui Harry Potter sau peripețiile din Narnia. 


În caz că nu știi ce să (re)citești pentru a te întoarce la copilărie, am selectat câteva cărticele perfecte pentru asta! 

 The Complete Fairy Tales
 Hans Christian Andersen


Perrault's Fairy Tales
 Charles Perrault


COMPLETE FAIRY TALES THE BROTHERS GRIMM

Alice's Adventures in Wonderland & Through the Looking-Glass
 Lewis Carroll


The Wonderful Wizard of Oz
 L. Frank Baum


Peter Pan
by J.M. Barrie


Heidi
 Johanna Spyri


The Adventures of Tom Sawyer & Adventures of Huckleberry Finn
 Mark Twain


Anne of Green Gables
 L.M. Montgomery


Mary Poppins
 P.L. Travers



Charlie and the Chocolate Factory
 Roald Dahl


Harry Potter and the Sorcerer's Stone (Harry Potter Series)
 J.K. Rowling


The Chronicles of Narnia
 C.S. Lewis


The Little Prince
 Antoine de Saint-Exupéry



Vouă ce cărți vă amintesc de copilărie?








Comentarii