In memoriam - Harper Lee


În urmă cu doar trei ani, presa internațională anunța moartea scriitoarei americane Harper Lee. 


Harper Lee s-a născut în orașul Alabama din Monroeville, cel mai mic dintre cei patru copii ai lui Amasa Coleman Lee și Frances Cunningham Finch Lee. Tatăl ei, fost editor și ziarist, a fost un avocat care a servit în legislatura de stat din 1926 până în 1938. 
În copilărie, Harper Lee era pasionată de lectură și s-a bucurat de prietenia colegului ei și a vecinului său, viitorul scriitor Truman Capote, prietenia lor inspirând crearea unor filme și cărți.


Deși a avut mai multe tentative de a publica o carte, Harper Lee publică prima sa carte, To Kill a Mockingbird pe 11 iulie 1960, romanul devenind bestseller imediat. A câștigat o mare recunoaștere critică, inclusiv premiul Pulitzer pentru ficțiune în 1961. Rămâne un bestseller cu peste 30 de milioane de exemplare tipărite. În 1999, a fost votat "Cel mai bun roman al secolului".


În pofida declarațiilor sale după succesul acestui roman, declarații în care susținea că nu are în plan publicarea altor cărți, în 2015, Harper Lee lansa cea de-a doua carte, Go Set a Watchman, o continure a primului roman. Apropiații scriitoarei au declarat că starea precară de sănătate a acesteia nu i-a permis să ia o decizie perfect conștiența și că romanul este de fapt o primă variantă a manuscrisului pentru To Kill a Mockingbird, care, la vremea aceea fusese respins de edituri. 

To Kill a Mockingbird este o capodoperă a literaturii, un bildungsroman care tratează teme sensibile precum rasismul, nedreptatea și pierderea inocenței.


 “You never really understand a person until you consider things from his point of view... Until you climb inside of his skin and walk around in it.” 
― Harper Lee, To Kill a Mockingbird

“Until I feared I would lose it, I never loved to read. One does not love breathing.” 

“People generally see what they look for, and hear what they listen for.” 

“Atticus told me to delete the adjectives and I'd have the facts.”

“-Atticus, he was real nice."
-"Most people are, Scout, when you finally see them.” 




Comentarii