9 Octombrie: Ziua Națională a Holocaustului


27 Ianuarie. Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.
Acestei zile i se mai adaugă pentru poporul român și ziua de 9 Octombrie.
De ce? De ce românii își amintesc de două ori pe an de victimele Holocaustului?

La 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și din alte localități din vecinătate către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina.

Ziua Holocaustului în România are loc în această zi și a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, la propunerea Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, condusă de laureatul premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

Fără a putea stabili cu exactitate care este numărul evreilor români și al evreilor din teritoriile aflate sub administrație românească care au fost uciși în timpul Holocaustului, Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România apreciază că, în timpul Holocaustului, în România și în teritoriile aflate sub controlul său au fost uciși sau au murit între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni, la care se adaugă și aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum și 5.000 de evrei români care se aflau atunci în alte țări din Europa. De asemenea, printre cei supuși regimului de exterminare din Transnistria au fost și mii de familii de romi, deportați pe parcursul anilor 1942-1943. Din cei 25.000 de romi trimiși în Transnistria, aproximativ 11.000 au pierit, se arată în Raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, din anul 2004. 

Aceste momente de comemorare ne arată nu doar cât de dură este istoria, ci cât de crudă devine realitatea pentru oameni. 
Astăzi nu putem decât să plângem atât de multe suflete stinse nedrept. 
În spiritul acestei zile, vă recomandăm un moment de reculegere și, bineînțeles, să citiți câteva cărți despre ce a însemnat Holocaustul. 

“As the Nobel laureate Elie Wiesel warned years ago, to forget a holocaust is to kill twice.” 
― Iris Chang, The Rape of Nanking









Vizitați librăria noastră online cu un click aici.

Sursa informații: https://www.historia.ro; https://ro.wikipedia.org
Sursa imagini: weheartit.com; googleimages

Comentarii