Scriitori născuți în luna septembrie


Este oficial că vara a plecat din nou. Până la următoarea vară avem de înfruntat ploi, vânt și zăpadă. Și cum altfel să înfruntăm vremea dacă nu stând în casă la căldură cu multe cărți?
În acest articol facem o scurtă recapitulare a autorilor pe care i-am serbat în această lună.

Agatha Christie

Agatha Mary Clarissa Miller (15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscută ca Agatha Christie, a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte și piese de teatru polițiste. A scris și romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puțin cunoscute, nebucurandu-se de acelasi succes la public. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită „Regina Crimei”, ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanți și inovativi autori ai genului.
 Agatha Christie a publicat 80 de romane și nuvele și 19 piese de teatru, traduse în peste 70 de limbi. 

“I like living. I have sometimes been wildly, despairingly, acutely miserable, racked with sorrow; but through it all I still know quite certainly that just to be alive is a grand thing.” 
― Agatha Christie

H. G. Wells


Herbert George Wells (n. 21 septembrie 1866 - d. 13 august 1946), cunoscut mai bine sub numele de H. G. Wells, a fost un scriitor englez celebru pentru cărțile sale SF. A mai publicat nuvele contemporane, istorie și comentarii sociale. A fost un socialist declarat și un pacifist, operele sale mai târzii devenind tot mai politice și didactice. Atât Wells cât și Jules Verne sunt recunoscuți ca „părinții genului științifico-fantastic”.

“We all have our time machines, don't we. Those that take us back are memories...And those that carry us forward, are dreams.” 
― H.G. Wells

Stephen King


"Regele" literaturii horror, Stephen Edwin King (n. 21 septembrie 1947) este un autor american celebru prin romanele sale horror, acestea fiind ecranizate aproape în totalitate pe micul sau marele ecran.  Născut în Portland, Maine în 1947, al doilea fiu al lui Donald și Nellie Ruth Pillsbury King. A scris prima sa povestire în 1967, dar adevăratul succes a venit mult mai târziu. În toamna lui 1971, a început să predea cursuri la liceul public din Hampden, Maine. Scriind seara și în weekend, a continuat să producă povestiri scurte și să lucreze la romane. În primăvara anului 1973, Doubleday & Co. a acceptat publicarea romanului Carrie, oferindu-i mijloacele de a părăsi predarea și de a scrie cu normă întreagă. A publicat de atunci peste 50 de cărți și a devenit unul dintre cei mai de succes scriitori ai lumii. 
Romanele lui King sunt construite de obicei în jurul unui protagonist neremarcabil, de exemplu o familie de clasă mijlocie, un copil, sau de multe ori un scriitor, care sunt implicați în evenimente supranaturale și circumstanțe extraordinare, extinse pe parcursul povestirii. 
Stephen locuiește în Maine  împreună cu soția sa, romancierul Tabitha King. Ei contribuie regulat la o serie de organizații de caritate, inclusiv multe biblioteci, și au fost onorați la nivel local pentru activitățile lor filantropice.

“Books are the perfect entertainment: no commercials, no batteries, hours of enjoyment for each dollar spent. What I wonder is why everybody doesn't carry a book around for those inevitable dead spots in life.” 
― Stephen King

F. Scott Fitzgerald


Francis Scott Key Fitzgerald (24 septembrie 1896 – 21 decembrie 1940) a fost un scriitor american. Este considerat a fi unul din cei mai mari scriitori ai secolului douăzeci. 
Fitzgerald sau mai ușor de identificat dupa numele capodoperei sale, "Marele Gatsby",  a făcut parte din așa-zisa "generație pierdută" a americanilor născuți în anii 1890 și maturizați în perioada Primului război mondial. El a scris patru romane, a lăsat al cincilea neterminat și a scris numeroase nuvele.

“The loneliest moment in someone’s life is when they are watching their whole world fall apart, and all they can do is stare blankly.” 
― F. Scott Fitzgerald

Patru scriitori. Patru scriitori extraordinari de savurat în casă la un ceai. 
Alege cartea perfectă pentru sezonul ploios din magazinul online.


Surse redactare:
wikipedia.ro, stephenking.com, weheartit, google images. 



Comentarii