Ești ceea ce asculți: JOHNNY CASH


Astăzi, 12 septembrie, ne aducem aminte de Johnny Cash.
Cine a fost el?
Aparent un om normal. Johnny Cash (John R. Cash) s-a născut pe 26.02.1932 în Kingsland, Arkansas, Statele Unite,  unul din cei șapte copii ai lui Ray și Carrie Rivers Cash. Când John avea 3 ani, tatăl său a profitat de un nou program de fermă Roosevelt și și-a mutat tânăra familie în Colonia Dyess, în nord-estul Arkansas. Familia Cash a cultivat 20 de acri de bumbac și alte culturi sezoniere, iar tânărul John a lucrat împreună cu părinții și frații săi în câmp.


Muzica a fost o parte integrantă a vieții de zi cu zi. Johnny a absorbit o varietate de influențe muzicale, variind de la cântece populare și imnuri ale mamei sale la cântecele de lucru din câmpurile și șantierele de cale ferată din apropiere. El a absorbit aceste sunete cum buretele absoarbe apa. În anii următori, Johnny ar fi inspirat din viața sa din Arkansas:   "Pickin' Time," "Five Feet High and Rising" și "Look at Them Beans", sunt toate reflecții asupra vieții timpurii.
Cash a rămas în Colonia Dyess până la absolvirea liceului în 1950. Ca tânăr, a plecat la Detroit în căutarea unui loc de muncă. El a ajuns la Pontiac, Mich., unde a lucrat într-o fabrică de automobile.  S-a înscris în Forțele Aeriene din S.U.A. După formarea de bază în Texas (unde a întâlnit-o pe prima soție, Vivian Liberto), a fost expediat la Landsberg, Germania. În timpul serviciului, Johnny și-a format prima trupă, Landsberg Barbarians.


În 1954 se căsătorea cu Vivian Liberto. El și soția lui s-au mutat în Memphis, unde Cash a avut varietate de locuri de muncă în timp ce încerca să intre în industria muzicală. 
Au avut împreună patru fiice: Rosanne, Kathy, Cindy, și Tara. Dependența lui Johnny Cash de droguri și alcool, turneele constante, precum și numeroasele aventuri cu alte femei (inclusiv cu viitoarea soție, June Carter) au determinat-o pe Vivian să-i înainteze divorț în 1966.


Cariera sa muzicală a început ușor, a dat  o audiție ca artist solo pentru Sam Phillips' Sun Records. 
Prima audiție a fost un eșec. Alegând să cânte piese  gospel (muzică creștină afroamericană), Phillips i-a spus: “du-te acasă și păcătuiește, apoi întoarce-te cu o piesă pe care să o pot vinde”. Ulterior, a schimbat stilul și a fost acceptat pentru a înregistra cu formația The Tennessee Three.
Adevăratul lui succes a venit cu piesa "Cry, Cry, Cry" care a reușit să spargă Top 20-ul Billboard, atingând numărul 14. Alte două piese,  "So Doggone Lonesome" și "Folsom Prison Blues" au intrat în Top10.
 Piesa care i-a asigurat un succes monumental,  "I Walk the Line" a ajuns locul 1 în clasamentul Billboard și a rămas în topurile record pentru o perioadă incredibilă de 43 de săptămâni, vânzând în cele din urmă peste 2 milioane de exemplare.


De-a lungul timpului, Cash a cultivat în ochii publicului o imagine romantică de haiduc. Înfloritoarea lui carieră a fost bruiată de diverse dependențe. 
De asemenea, Cash a fost arestat în data de 11 mai 1965, în Starkville, Mississippi, pentru că a încălcat o proprietate privată să culeagă niște flori. Incidentul a fost sursa de inspirație pentru piesa “Starkville City Jail”, de pe albumul său live “At San Quentin” (San Quentin fiind numele închisorii în care Cash a cântat).


În 1968, Cash i-a propus lui June Carter în timpul unei performanțe live din Ontario să se căsătorească. Pe 1 martie 1968, cei doi s-au căsătorit în Franklin, Kentucky. Cei doi au avut doar un copil, John Carter Cash, născut pe 3 martie 1970. Au continuat să concerteze împreună, timp de 35 ani, până în 2003, când June Carter a murit. Johnny Cash a murit și el 4 luni mai târziu, pe 12 septembrie 2003, având vârsta de 71 de ani.
  June a fost co-autoarea marelui hit “Ring of Fire”, iar împreună au câștigat 2 premii Grammy pentru duet.




De la începuturile sale ca pionier al stilului rockabilly și rock and roll din anii ’50, până în timpurile în care era reprezentant internațional al muzicii country, și până la revenirea la faima din anii ’90 ca legenda vie și icoana muzicii alternative country, Cash a influențat nenumărați artiști și a lăsat în urmă o mare moștenire spirituală. După moartea sa, Cash a fost venerat de cei mai mari muzicieni ai timpului său.


Cash a educat și apărat artiști aflați pe marginea a ceea ce era acceptabil în muzica country. La un concert TNT cu mai multe vedete, din 1999, un grup variat de artiști i-au adus tribut, printre care Bob Dylan, Chris Isaak, Wyclef Jean, Norah Jones, Kris Kristofferson, Willie Nelson și U2.

În total, Cash a scris peste 1000 de piese și a lansat o mulțime de albume.

În 2004, revista Rolling Stone l-a situat pe Cash pe locul 31 în lista de 100 “cei mai buni artiști ai tuturor timpurilor”. Diversitatea muzicii lui Cash a fost evidențiată de prezența sa în trei importante genuri de Hall of Fame: The Nashville Songwriters Hall of Fame (1977), The Country Music Hall of Fame (1980), și The Rock and Roll Hall of Fame (1992).


Multe ar mai fi de spus despre artistul care de-a lungul carierei sale de aproape 50 de ani, Cash a vândut peste 90 de milioane de albume și a ajuns să ocupe “o poziție de vârf în istoria muzicii”. Dar vom lăsa muzica lui să vorbească de la sine. Un playlist poate fi ascultat aici.
Nu putem uita nici de filmul biografic Walk the Line - Povestea lui Johnny Cash care îi are în prim-plan pe Joaquin Phoenix și  Reese Witherspoon. 

Nu doar muzica sa demonstrează că a fost un om și un artist extraordinar, ci toate gesturile, vorbele sale de-a lungul vieții. Drept urmare, vă recomandăm cu căldură Autobiografia lui!
Aceasta poate fi cumpărată din librăriile ANTIC EXLIBRIS (București) sau din magazinul online.


În vederea redactării s-au folosit ca surse:
www.johnnycash.com
www.wikipedia.org
cartea AUTOBIOGRAPHY OF JOHNNY CASH
fotografiile: weheartit.com, google.com

Comentarii