Ești ceea ce asculți: Led Zeppelin



Led Zeppelin a fost o trupă de rock formată la Londra în anul 1968. Grupul a constat din chitaristul Jimmy Page, vocalistul Robert Plant, basistul și keyboardistul John Paul Jones și bateristul John Bonham. Sonorul greu al trupei, bazat pe chitară, înrădăcinat în blues și psihedelia de pe albumele lor timpurii, le-a câștigat recunoașterea ca unul dintre progenitorii heavy metalului, deși stilul lor unic a atras dintr-o mare varietate de influențe, inclusiv muzica folk.
După ce și-a schimbat numele de la New Yardbirds, Led Zeppelin a semnat un acord cu Atlantic Records, care le-a oferit o libertate artistică considerabilă. Desi grupul a fost initial nepopular cu criticii, au obtinut un succes comercial semnificativ cu albume precum Led Zeppelin (1969), Led Zeppelin II (1969), Led Zeppelin III (1970), Led Zeppelin IV (1971) 1973) și Graffiti fizice (1975). Cel de-al patrulea album, care include piesa "Stairway to Heaven", se numără printre cele mai populare și mai influente opere de muzică rock și a contribuit la asigurarea popularității grupului.


Jimmy Page era deja un chitarist experimentat, care a lucrat cu John Paul Jones în 1967, și a acceptat să lucreze la următorul proiect. În august 1968, Page i-a invitat Robert Plant și John Bonham să se alăture formației sale, New Yardbirds, pentru un turneu în luna Septembrie în Scandinavia. În octombrie 1968 au luat numele Led Zeppelin, care a rezultat dintr-o conversație plină de umor printre mai mulți muzicieni despre șansele lor de a merge în jos ca un balon de plumb. Cu toate acestea, trupele britanice au fost extrem de anticipate în SUA, iar fondatorul Atlantic Records, Ahmet Ertegun, a semnat contractul cu ei  fără ca măcar să îi vadă.



Led Zeppelin a fost inaugurat în Rock 'n Roll Hall of Fame în 1995 și a câștigat nenumărate premii, inclusiv un premiu Grammy Lifetime Achievement Award în 1995. Fiecare membru al trupei este considerat unul dintre cei mai mari din domeniu. Ei au vândut peste 200 de milioane de albume în întreaga lume și se află într-o categorie de elită cu Beatles și Garth Brooks ca fiind statistic cei mai mari artiști vreodată. Led Zeppelin a definit muzica rock și stilul de viață rock și nu numai că sunt adorați de fani, ci și de muzicieni celebri.

Led Zeppelin a lăsat o moștenire copleșitoare și chiar Jimmy Page este mândru de faptul că muzica lor a inspirat unii dintre cei mai mari muzicieni de astăzi pentru a-și continua visele. Aerosmith, Guns 'n Roses și Van Halen au împrumutat sunetul din piesa "Whole Lotta Love" pentru simțul lor de bază. Ar fi nevoie de mult timp pentru a lista chiar și trupele diverse care au recunoscut că sunt influențate de Led Zeppelin, dar includ Metallica, Madonna, Red Hot ChiliPeppers, Audioslave, Alice Cooper și Beastie Boys pentru a numi câteva. În esență Led Zeppelin a avut un fel de influență asupra unei majorități a muzicienilor și grupurilor populare.

Astăzi, 20 august, Robert Plant împlinește 70 de ani. 
Happy Birthday, Robert Plant!


O biografie completă a formației poate fi găsită pe site și în librării!


Sursa: A biography of Led Zeppelin, when gigants walked the earth by Mick Wall
 ledzeppelinproject.wordpress.com




Comentarii