Două secole de la naşterea scriitoarei Emily Bronte


Astăzi, 30 iulie, se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Emily Bronte, autoarea romanului clasic Wuthering Heights ( La răscruce de vânturi).
Deși romanul său este inclus în toate listele de lectură școlară și universitară, autoarea rămâne o figură misterioasă, care a trăit majoritatea vieții sale la domiciliul ei din copilarie în zona mlăștinoasă din Yorkshire, înainte de a muri la frageda vârstă de 30 de ani.

A avut o copilărie neortodoxă
Copiii unui cleric sălbatic din Yorkshire, Emily și surorile ei se bucurau de un grad neobișnuit de libertate pentru tinerele tinere victoriene, călătoresc pe malurile din jurul lui Haworth și lăsându-și imaginația fertilă în libertate în piese, poezii și povești.
Emily și sora ei, Anne, vor continua să scrie povestiri despre un regat fictiv pe care l-au numit Gondal la vârsta adultă.

A petrecut scurte perioade de școlarizare formală, dar a suferit din cauza bolilor de sănătate și a bolii de casă, întorcându-se mereu la libertatea și familiaritatea preaiubitelor rude.

Ca adult, ea va scrie:  “I wish I were a girl again, half savage and hardy, and free.”/ "Aș vrea să fiu din nou o fată, jumătate sălbăticie și fermă și liberă".

Ea a scris sub numele de "Ellis Bell"
Adoptarea unui pseudonim de sex masculin a fost o practică obișnuită pentru  autoarele din secolul al XIX-lea, care se temeau că scrierea lor nu va fi luată în serios de către editori sau cititori decât dacă a fost prezentată ca o lucrare a unui bărbat.

La începutul carierei lor literare, surorile Bronte au scris ca frații Bell, alegând numele bărbaților folosind propriile lor inițiale - Currer pentru Catherine, Acton pentru Anne și Ellis pentru Emily.

Abia după trei ani de la prima publicare în 1847, Wuthering Heights a fost creditată autorului său real.

Wuthering Heights a fost singurul ei roman
Spre deosebire de surorile sale, Charlotte și Anne, care au publicat patru și, respectiv, două romane, Wuthering Heights a fost singura lucrare a lui Emily.

Cu toate acestea, ea a fost un scriitor prolific, în special de poezie. Unele dintre poeziile sale au fost publicate într-o antologie împreună cu cele ale surorilor ei în 1846.

În ciuda faimei sale, a rămas o enigmă
Un spirit liber, cu o pasiune pentru singurătate și natura sălbatică din jurul casei sale din Yorkshire, Emily nu a lăsat aproape nici o urmă scrisă de gânduri și sentimente în timpul vieții ei scurte.


O coincidență artistică
Printr-o coincidență artistică, Emily Bronte împărtășește ziua de naștere cu Kate Bush, care a avut un hit single în 1978 cu Wuthering Heights, o baladă excentrică pop - rock bazată pe personaje și evenimente din roman.

Chiar și acum, la două secole de la nașterea scriitoarei, romanul său încă mai cucerește inimile cititorilor. Recomandarea noastră este evidentă:  lăsați-vă cuceriți de povestea de dragoste dintre doi tineri, Heathcliff și Catherine! 


Sursa articolului: The Week

Comentarii