Flori pentru Algernon

 Incep aceasta recenzie cu  precizarea ca am citit aceasta carte pe nerasuflate in timpul calatoriei mele in Maroc prin muntii Atlas spre Sahara. Nici nu stiu exact pe unde eram pentru ca soferul microbuzului nu vorbea o boaba in engleza catre cei cca 14 turisti pe care ii avea. Am contractat aceasta calatorie de pe strazile intortocheate ale Markeshului cu un mic search pe google despre firma de turism. Dimineata am nimerit microbuzul cu mult noroc si cu o strangere de inima sa nu fi fost o gluma. Daca nu stiti cum arata drumul prin muntii Atlas inchipuiti-va cele mai sinuoase curbe si cel mai rapid sofer. Cititul nu era o optiune era obligatoriu. Asa m-am gasit transpusa in lumea fascinanta a experimentului asupra inteligentei umane, in cursa, goana spre a gasi ceea cautam sau alternativa de a-l simti pe cel de aproape, cunoasterea prin iubire si frumos si incapacitatea de a comunica cu el. 
Textul este scris ca un jurnal-experiment propus de medicul care conduce experimentul.

“Dr Struss says I should rite down what I think and remembr and evrey thing that happins to me from now on” (Keyes)

 Si asa incepe povestea lui Charlie Gordon, un om care sufera de  Phenylketonuria si ca a carui evolutie o urmarim prin cresterea complexitatii limbajului, a stilului narativ,  imbunatatirea punctuatiei si a gramaticii zi de zi. Una din cele mai emotionante scene din roman este aceea in care Algernon, soarecele de laborator moare, iar Charlie ii acorda mai multa importanta, prin ingroparea lui in curte, decat a primit el de la cei mai multi oameni din viata lui. Pe masura ce mintea lui se deterioreaza zi de zi el continua sa-i duca lui Algernon flori la mormant onorandu-i memoria asemenea unei individualitati. Asemanarea dintre ei cei doi este evidenta. Din cauza retardului oamenii il considera sub conditia umana si il tin captiv intr-o cusca imaginara. Chiar si atunci cand Charlie in urma experimentului devine un geniu acesta realizeaza diferenta dintre maturitatea intelectuala si emotionala. Desi are abilitati de a invata limbi straine, de a conduce experimente, gaseste cu dificultate sa-si faca prieteni sau chiar o iubita.
  Flori pentru Algernon este o invitatie la toleranta, comunicare inaintea oricaror abilitati intelectuale.

 "How strange it is that people of honest feelings and sensibility, who would not take advantage of a man born without arms or legs or eyes–how such people thing nothing of abusing a man born with low intelligence. It infuriated me to remember that not too long ago I–like this boy–had foolishly played the clown. "(Keyes)
    
 Flori pentru Algernon


Comentarii