Me before you
















  
    Louisa Clark este o Lizzie Bennet up to date fara happy ending asa cum isi propunea Jane Austen pentru eroinele sale. Jane Austen si sora ei, Cassandra, nu vor avea niciodata parte de  asta in timpul vietii si tocmai de aceea eroinelor sale le-a ales destine perfecte. Louisa devine in final cea mai buna versiune a ei. Si pentru asta ne cucereste, din acest motive vrem sa citim, sa recitim si sa revedem filmul asa cum am facut si facem si cu romanele lui Austen. La fel si cu Cenusereasa -poveste preferata a tuturor fetitelor din lume- un mit. Si cu miturile nu e de glumit.
   Cum reuseste Loiusa Clark sa devina cea mai buna versiune a ei in cea mai buna lume posibila? Asa cum spunea Leibniz?! acesta este drumul pe care il urmam citind cartea.
   Louisa Clark afla totul doar ascultand intr-o cafenea fermecatoare din apropierea unui castel cu familii aparent fericite si a caror viata de cele mai multe ori ia intorsaturi obligand la compromisuri in viata de zi cu zi. 

Grija pentru cei mai in varsta si preocuparea pentru fericirea de moment a lor este ceea ce ne  prinde inca de la inceput, asemenea unei povesti bine ticluite. Ceea ce e marunt in viata conteaza poate cel mai mult. Cui foloseste sa faci niste doamne in varsta fericite sau sa le dai aceasta iluzie? Pentru Louisa Clark conteaza!
  Louisa pune pe toata lumea inaintea ei si nu se vede  mai mult decat media : sa se casatoreasca cu prietenul de cativa ani, sa aibe copii, sa fie la fel ca mama ei in final. Imaginatia ei insa razbate la suprafata neslefuita prin hainele pe care si le alege, si asa ni se descopera individualitatea ei. Dar schimband acest mediu, gasindu-se in fata unui job in care desi aparent totul e perfect se simte complet inutila. Inventivitatea ei debordanda si intuitia de a asculta o ajuta sa gaseasca o cale de comunicare si de schimbare.
  Will stie ceea ce vrea, cum sa puna capat unei situatii, dar ce nu stie este cum poate cineva sa ii schimbe viata pe care o mai are de trait. E greu sa fii in acord cu finalul ales de Will I am.
  In roman apare bine conturata si intensitatea trailor mamei lui Will Traynor. Ea ne spune: Pe masura ce copii au crecut tot mai mult obsesia mea pentru gradinarit a crescut...Dupa accident nu a mai vazut niciun rost in asta. Am inceput sa vad rostul in gradinarit cand Will a venit acasa. Si cu timpul am ajuns la conluzia ca nu am nici cea mai vaga idee sa desosebesc raul de bine, spune ea. Asemenea pasaje sunt cele care deosebesc cartea de film, in care naratiunea e mai vie, in care te cufunzi intr-o lume asemanatoare tie.  Me before you este o carte emotionala care ne arata ca intensitatea trailor conteaza. Aceste discutii si multe altele le-am avut la Antic ExLibris Book Club, vineri 16 noiembrie, 2017. Un loc unde ne-am propus sa ne spunem ceva bun in fiecare vineri. #tellmesomethinggood 



Comentarii