Atenție: Găuri Negre!



Până azi astronomii se uitau la univers ca la o mare calmă. Fizicienii de la Ligo au schimbat asta azi.
“We have detected gravitational waves. We did it"

Gândiți-vă la undele radio și cât am invâtat să comunicam cu ele, câte ne-au spus despre structura universului. Acum undele gravitaționale ne vor invăța despre lucruri care nu emit lumină: găurile negre. Dar cel mai incitant lucru pare a fi că vom putea vedea Big Bang-ul. Cu undele electromagnetice ne puteam apropia la cel mult 400.000 de ani. Pentru că începutul universului era opac la lumină, dar nu este opac la undele gravitaționale, este complet transparent.
Einstein când a venit cu ideea teoriei gravitaționale a avut in minte doi eroi: Faraday și Maxwell. A încercat să scrie teoria câmpului gravitațional și nu s-a mirat deloc sa vada că aceasta teorie duce la unde gravitaționale. Unde care au fost detectate pe 14 septembrie 2015 si anunțate azi. :)
Detectarea undelor gravitaționale prezisă de Einstein de mai bine de jumatate de secol sunt o nouă deschidere spre întelegerea universului pentru că sunt generate în cele mai ciudate locuri din univers ca de exemplu : găurile negre sau începutul timpului.

în poză : Rainer Weiss co-fondatorul Ligo
sursă text: https://www.theguardian.com/science/2016/feb/11/gravitational-waves-discovery-hailed-as-breakthrough-of-the-century

Comentarii

Trimiteți un comentariu