Kama Sutra: The Perfect Bedside Companion


Kama Sutra. Mai toată lumea a auzit de această lucrare, dar răspunsurile la întrebarea „Ce este Kama Sutra?” vor fi din cele mai diferite.

Strict literar vorbind, Kama Sutra este o culegere de vechi texte hinduse ce se învârt în jurul unui subiect ce nu se va demonetiza niciodată, oricât de mult va fi discutat: comportamentul sexual al omului. Nu este vorba doar despre ce se întâmplă în dormitor sau pe unde mai aleg oamenii să își exercite înclinația naturală către sex. Kama Sutra este o lucrare foarte... serioasă, care, pe lângă tehnicile amoroase - de la avansuri și flirturi, până la coit și... „postludiu” (ca să preiau un termen din muzica clasică), care sunt prezentate aproape științific - tratează și probleme, să le numim, colaterale, dar nu mai puțin importante, precum: căsătoria, cum să își găsești o soție, datoriile și drepturile nevestelor, amante (oficiale sau nu), curtezane și chiar practici oculte de îmbunătățire a sex-appeal-ului sau a performanțelor sexuale.

Scrise într-o destul de lungă perioadă, între 400 î.Chr. și 200, și compilate de filosoful hindus Vatsyayana prin secolul al II-lea al erei noastre, textele ce compun Kama Sutra au ajuns cunoscute civilizației vestice în urma unei traduceri atribuite unui orientalist englez, sir Richard Francis Burton („vinovat” și de traducerea unei alte mari opere orientale, O Mie și Una de Nopți (1885), și aceasta presărată cu nenumărate scene de sex), un amator și împătimit al cercetării practicilor sexuale din întreaga lume.

Deși problematica pozițiilor sexuale ocupă undeva în jur de o cincime din text, pentru cei mai mulți, însă, Kama Sutra nu este altceva decât un compendiu de poziții și tehnici sexuale, lucru datorat în mare măsură de popularizarea acestei lucrări în ediții... ilustrate. Bogat ilustrate chiar. Deseori sutrele dorinței au fost însoțite de picturi, gravuri, desene, devenind chiar un simplu pretext pentru alcătuirea unor adevărate albume de artă orientală cu tematică sexuală.

Volumul Kama Sutra: The Perfect Bedside Companion, pe care îl puteți găsi în magazinul online anticexlibris.ro, la pretul de 29,99 lei, îmbină într-un mod echilibrat cele două tendințe. Textul este o adaptare după traducerea lui sir Richard Burton, iar ilustrațiile sunt reproduceri ale unor vechi picturi erotice indiene.

Comentarii