Legaturi 04: Michelangelo -> Egal


Michelangelo (parte a seriei "Masterpieces of Art") de Joseph Simas.
127 de pagini despre viata si opera marelui artist al Renasterii. Cartea este in format hardcover, publicata in 2015 de Flame Tree Publishing. Pret Antic ExLibris: 29.99 lei. Comanda acum din magazinul online!


Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni (1475 - 1564) este considerat a se potrivi exact descrierii arhetipale a Omului Renasterii, polimatului, alaturi de contemporanul sau, Leonardo da Vinci (1452 - 1519). A fost sculptor, pictor, arhitect, inginer, si poet. Doua dintre cele mai cunoscute lucrari ale lui, "Pietà" (1498 - 1499) si "David" (1501 - 1504), au fost realizate inainte de a implini 30 de ani. Mai tarziu, intre 1508 si 1512, picteaza tavanul Capelei Sixtine, opera de referinta pentru intreaga perioada renascentista. In centrul ei se gaseste faimoasa scena "Creazione di Adamo", in care Dumnezeu ii ofera viata lui Adam, mainile celor doua personaje aproape atingandu-se. Intregul tavan al capelei are o suprafata de 567 de metri patrati. Pentru perspectiva, acest numar e egal cu aria a 9091 de foi A4 sau 3 terenuri de tenis de camp. Ca arhitect, Michelangelo a imbunatatit design-urile propuse de Donato Bramante, Raphael, si altii pentru Bazilica Sf. Petru din Vatican. Biblioteca Laurentiana din Florenta este o alta opera de renume si un exemplu de arhitectura in stil Manierist. Tot capitala toscana a fost si locul unde Michelangelo a dorit sa fie inmormantat. In prezent, monumentul lui funerar poate fi vazut la Bazilica Santa Croce, alaturi de Galileo Galilei, Machiavelli, si alte personalitati istorice din Italia.

Florenta a fost si orasul in care a trait scriitorul Carlo Lorenzini, cunoscut insa sub pseudonimul Carlo Collodi (1826 - 1890). Dupa numeroase articole satirice publicate in ziare cu profil politic, Lorenzini se foloseste de alegorie ca un mijloc de a-si exprima convingerile in literatura pentru copii. Este creat astfel "Pinocchio" ("Storia di un burattino", 1880). In poveste, Pinocchio este criticat pentru lipsa de responsabilitate si dorinta continua de a se distra. Pentru ca Lorenzini a fost un sustinator al unificarii Italiei, povestea poate fi privita ca un sprijin in construirea noii tari. Scrierea este bazata pe structura povestilor din folclorul local, in care protagonistii se aventureaza in lumea necunoscuta lor, fiind nepregatiti si naivi, si ajungand in situatii neprevazute, de multe ori hilare. In acest sens se poate face o asociere cu numarul in crestere de locuitori din zonele rurale care imigrau in Statele Unite ale Americii sau in orasele mari, in curs de industrilizare, din Italia. Ceea ce i se cere lui Pinocchio - sa invete, sa fie bun, sa lucreze - se doreste si de la cetatenii italieni. Dupa ce se dedica celor trei cerinte, papusa din lemn devine un om adevarat. Toate aceste alegorii, intelese in context istoric, transforma una dintre cele mai populare povesti pentru copii intr-o opera literara care se intelege pe deplin abia la maturitate.

In "Ferma animalelor" ("Animal Farm", 1945) alegoria are un rol si mai proeminent ca in "Pinnochio". George Orwell (1903 - 1950) descrie in aceasta nuvela distopica Revolutia Rusa din 1917 si venirea lui Stalin la conducerea Uniunii Sovietice. Personajele operei sunt simple animale de ferma conduse insa de instincte si ganduri umane. Porcii sunt liderii fermei, cei care conduc Revolutia impotriva oamenilor. Old Major, Napoleon, Snowball, Squealer, sunt reprezentari ale lui Marx si Lenin, Stalin, Trotsky, Molotov. Doi dintre oameni, Mr. Jones si Mr. Frederick, sunt construiti dupa Tarul Nicolae al II-lea si Hitler. Primul este proprietarul delasator al fermei, devenit tinta revoltei animalelor care sufera de foame, la fel cum, in realitate, Tarul a fost ucis de bolsevici dupa ce a abdicat. Al doilea are o ferma bine intretinuta in apropiere si va deveni pentru scurt timp aliat al animalelor. Hitler a avut, intr-adevar, un pact de neagresiune cu Stalin pana in momentul cand Germania Nazista a invadat Uniunea Sovietica (Operatiunea Barbarossa, 1941). Crezul porcilor impune o serie de reguli pe care toate animalele sunt obligate sa le respecte pentru a nu deveni ca dusmanii lor, oamenii. Animalismul (cu trimitere la Comunism) face toate animalele egale intre ele, le interzice sa poarte haine, sa doarma in pat, sa consume alcool, sa omoare alte animale; declara ca oricine merge pe doua picioare este inamic, iar cei care au patru picioare sau aripi sunt prieteni. Napoleon, Squealer si ceilalti porci se muta in casa fermierului dupa ce cuceresc ferma si incep sa experimenteze aspectele interzise adoptand o viata umana. Pentru a nu fi acuzati de celelalte animale ca incalca legea, porcii revizuiesc regulile in favoarea lor, iar apoi le schimba complet, cu "Patru picioare - bun; doua picioare - si mai bun!" si "Toate animalele sunt egale, dar unele animale sunt mai egale decat altele". Egalitatea care i-a animat pe toti la inceput a devenit un ideal pierdut, dogma politica fiind schimbata cu usurinta in propaganda.

Dar exista lucruri, idei, sentimente,  entitati cu adevarat egale in realitate? Egalitatea sociala, economica, de rasa, de sex sunt subiecte majore de discutie de secole, chiar milenii. Egalitatea deplina exista totusi in matematica. Doi plus doi egal patru si 0,(9) este egal cu 1. Radacina patrata a unui numar negativ este egala cu un numar imaginar. Matematica e plina de egalitati, unele mai uimitoare ca altele, si toate adevarate. Asa ca ar fi fost o pierdere de timp si ritm ca intre doua entitati matematice sa se scrie cuvantul "egal" de ficare data cand acestea isi indeplinesc conditia. Asa ca, in 1557, galezul Robert Recorde a inventat semnul "=". Prima ecuatie folosind noul semn a fost 14x + 15 = 71, in cartea "The Whetstone of Witte, whiche is the seconde parte of Arithmeteke", prin care Recorde "a adus algebra in Anglia" (asa cum relateaza Philip E. B. Jourdain in "The Nature Of Mathematics", 1913).

P.S.: Micul spatiu gol dintre degetul lui Adam si al lui Dumnezeu din Capela Sixtina se afla in Raportul de Aur (phi) fata de marginile din stanga si dreapta ale scenei, unde phi = 1,618. Acest raport se intalneste peste tot in Univers, de la arta, arhitectura si anatomia umana la cresterea si dezvoltarea organismelor in natura si structura galaxiilor.

Sursa text: Wikipedia.



Carti disponibile la Antic ExLibris, pe teme abordate in articol:

George Orwell - Jurnale (Ed. Polirom, 2010) (9.99 lei)
George Orwell - O gura de aer (Ed. Polirom, 2010) (9.99 lei)
Donald Sommerville - The Complete Illustrated History of World War II (Anness Publishing, 2014) (19.99 lei)
Anne Rooney - The Story of Mathematics (Arcturus Publishing, 2009) (19.99 lei)
Understand Algebra (Teach Yourself, 2011) (9.99 lei)

Comentarii