William Morris

William Morris (24 Martie 1834 – 3 Octombrie 1896) a fost un designer englez, artist, scriitor si un socialist liberal care a facut parte din miscarea Arts and Crafts si Pre-Raphaelite Brotherhood.




 A fondat o firma de design in parteneriat cu artistul Edward Burne-Jones si cu poetul si artistul Dante Gabriel Rossetti care a influentat intr-un mod profund decoratiile bisericilor si caselor de inceput de secol XX. 



Ca si autor, ilustrator, medievalist a ajutat in fondarea genului modern fantasy si a influentat in mod direct autorii postebelici precum J. R. R. Tolkien. De asemenea a avut o contributie majora in revigorarea artei textile traditionale si a metodelor de producere si a fost unul din fondatorii Societatii de Protejare a Cladirilor Istorice.


                                                                                 

Red House, casa in care a trait la Blexleyheath a fost construita de William Morris dupa planurile arhitectului si prietenului sau Philip Webb si este acum in sfarsit  deschisa publicului larg.  Aici s-au pus bazele fratiei pre-rafaelite, aici Sybil - sotia lui Dante Gabriel Rossetti  a pictat pe pereti inainte de tragicul ei sfarsit. Era o casa deschisa artelor, dar care nu s-a putut sustine mai mult de cinci ani si William Morris a fost nevoit sa o vanda in pierdere. Noii proprietari nu au inteles valoarea casei si au retapetat peretii, pictati si de Edward Burne-Jones.

                                               

Edward Burne-Jones spunea despre aceasta casa ca era raiul pe pamant.
                      

Comentarii