Somerset Maugham in cautarea refugiului

  William Somerset Maugham (1874-1965), autorul "Of Human Bondage "(1915) -"Robie", versiunea in romana, scria:
"El nu stia cat de mult trebuie sa strabati prin viata inainte sa ajungi sa accepti realitatea. Este o iluzie ca tineretea inseamna fericire, o iluzie a celor ce au pierdut-o; cei tineri stiu ca sunt nesabuiti, pentru ca ei sunt imbuibati de idealuri lipsite de adevar si de fiecare data cand iau contact cu realitatea sunt vatamati si  raniti." 
Initial intitulata "The Artistic Temperament of Stephen Carey", "Robie" este un roman autobiografic ce aduce aminte de anii de cautari  a vocatiei autorului si a locului de care sa se simta legat.



  William Somerset Maugham s-a nascut la 24 decembrie 1874, in incinta ambasadei Marii Britanii la Paris. A fost al patrulea fiu din cei sapte ai cuplului Mary Edith Snell -scriitoare- si Robert Ormond Maugham avocat la ambasada engleza. De mic a capatat atentia speciala a mamei avand in vedere ca doar patru din cei sapte frati au supravietuit copilariei si ceilalti trei frati mai mari erau la internate in Anglia. Se spune ca a invatat franceza inainte de a vorbi engleza. Salonul casei parintilor era frecventat de somitatile literare ale momentului precum  Guy de Maupassant  si Gustave Doré. Dar la varsta de 10 ani s-a trezit orfan si cu un venit de 150 de lire pe an in urma mortii mamei lui de tuberculoza si a tatalui de cancer. A fost trimis sa locuiasca cu matusa lui Sofia von Scheidlin si unchiul Henry MacDonald Maugham (1828-1897), paroh in Kent, Anglia. Somerset Maugham a suferit de mic de balbaiala, iar faptul ca nu stia engleza atat de bine, pierderea parintilor au accentuat acest fapt devenind obiectul de batjocura al colegilor de clasa. Insa atat matusa cat si unchiul lui s-au straduit sa-l ajute mai ales ca nu aveau copii.

  Somerset Maugham a facut scoala la King's College in Canterbury, acolo  unde mai tarziu va construi o noua biblioteca scolii, iar cativa ani mai incolo cenusa lui va fi adusa sa-si gaseasca refugiul. La 16 ani a plecat sa studieze literatura si filosofia la Universitatea din Heidelberg. Aici a a vut prima relatie homosexuala cu John Ellingham Brooks (1863-1929). Revenind in Anglia dupa o scurta perioada in care a fost contabil a inceput sa studieze medicina la St Thomas's Hospital in Londra.  A reusit chiar sa obtina licenta in medicina desi nu a practicat-o niciodata. In acelasi an a fost publicata Liza of Lambeth. Practicare medicinii ca  student insa i-a fost utila in creionarea personajelor si a descrierilor fizilogice in  nuvelelor ce aveau sa vina. Desi Liza nu a avut decat un succes minor la inceput, Somerset Maugham a decis sa-si acorde tot timpul scrisului. Si-a luat un an sabatic si a plecat in Spania, unde si-a petrecut majoritatea timpul in Sevillia . M-am amuzat copios, spune el de spre Magul-1908, si am scris o nuvela proasta. 



  Alte lucrari au inceput sa apara in aceasta perioada: The Land of The Blessed Virgin; Sketches and Impressions in Andalusia au fost publicate in1905,  The Hero (1901), Mrs. Craddock (1902), The Merry-Go-Round (1904), The Explorer (1907), Moon and Sixpence (1919), The Trembling of a Leaf (1921), si The Painted Veil (1925).

   Intorcandu-se la Londra a continuat sa scrie afundandu-se in lumea literara si a teatrului. A scris piese si nuvele inspirate de stilul lui Oscar Wilde al carui proces si acuzatii criminale  aduse vis-a-vis de homosexualitatea sa nu au ramas fara ecou in inima lui Somerset Maugham care nu si-a declinat niciodata identitatea sexuala. Prima lui drama A Man of Honour (1903) i-a deschis portile intelligentsia-ei londoneze, party-urilor si saloanelor. Dar boem din fire, nefiind capabil sa-si intretina stilui de viata s-a vazut nevoit sa caute o iesire si a plecat la Paris unde s-a refugiat in lumea artei in camarutele ieftine ale vremii. Nelinistit s-a intors la Londra unde a descoperit ca lumea este interesata de piesele lui. Dintr-odata a inceput sa castige sute de lire pe saptamana. Printre piesele care i-ai aparut in aceasta perioada regasim Lady Frederick (1907), Jack Straw (1912), The Unknown (1920), The Circle (1921), Our Betters (1923),The Constant Wife (1927) si  Sheppey (1933).

   Cand primul razboi mondial a vent s-a oferit voluntar in American Volunteer Motor Ambulance Corps. Aici l-a intalnit pe americanul Gerald Haxton (1892-1944) pe cand erau in Franta, iar cei doi s-au indragostit; Haxton i-a fost un devotat companion si secretar pana la moartea sa. Pe cand era in America a intalnit-o pe viitoarea sa sotie, Gwendolyn Maude Syrie Barnardo (1879-1955) , casatorita in acel moment cu Sir Henry Wellcome. Cu ea va avea o fiica, Elizabeth Mary Maugham "Liza" (1915-1981). S-a casatorit in 1917 in ciuda relatiei pe care o avea cu Haxton, si adesea a gasit motive pentru a petrece timpul cu el, Syrie fiind un designer de interior notabil, iar Maugham calatorind si scriind. Au divortat in 1929. In timpul celui de al doliea razboi mondial  a lucrat pentru o perioada in Elvetia si Rusia ca si spion pentru serviciu de inteligenta britanic ceea ce a inspirat scurtele povestiri reunite sub titlu Ashenden: Or, the British Agent (1928).

  Dupa ce a petrecut destul de mult timp pe riviera franceza, Maugham s-a decis sa se stabileasca acolo in 1928, a cumparat vila Mauresque la cap Ferat si a continuat sa-si intretina musafirii si sa scrie. In ultimii ani din viata a scris numeroase eseuri si scurte povestiri, publicarile ulterioare incluzand lucrari precum : Cakes and Ale (1930), The Narrow Corner (1932), Don Fernando (1935), The Summing Up (1938), Up At The Villa (1941), The Razor's Edge (1944), Then And Now (1946), Creatures of Circumstance (1947), Catalina (1948), and The Art of Fiction: An Introduction to Ten Novels and Their Authors (1955).


   Dupa moartea lui Haxton, Alan Searle (1905-1985) a devenit iubitul lui Maugham si secretar .A primit multe onoruri in timpul vietii incluzand  Queen's Companion of Honour (1954) si  Fellow of the Royal Society of Literature. A vazut multe piese adaptate pentru televiziune si s-a bucurat de un enorm succes financiar.

Poate cele mai frumoase ecranizari au fost :


Naomi Watts si Edward Norton
The Painted Veil (2006)



Mereu stilata Kristin Scott Thomas si uimitoarea Anne Bancroft
Up to the Villa (2000)



Larry cu  Sophie (incredibilul Bill Murray si tulburatoarea Theresa Russell)
Razor's Edge (1984)  


    William Somerset Maugham a murit la Nice, Franta, in 16 December 1965.
"a căpăta obiceiul de a citi înseamnă a-ţi crea un refugiu personal faţă de toate nenorocirile lumii."
Text: ...from and inspired by Biography written by C. D. Merriman for Jalic Inc.

Comentarii