Legaturi 02: Metamorphosis -> Lord Of Light


Franz Kafka - Metamorphosis and Other Stories, Wordsworth, 2011.
Pret Antic ExLibris: 9.99 lei. Comanda in magazinul online!

Dupa noaptea in care am scris primul articol din seria Legaturi, m-am trezit si eu transformat intr-un gandac. Probabil pentru ca tot in acea seara am inceput sa citesc si "Metamorfoza" ("Die Verwandlung") de Franz Kafka (1883 - 1921). Nu e clar de ce sau cum se transforma oamenii in insecte. Totusi, dat fiind faptul ca insectele reprezinta peste 90% dintre animalele de pe Pamant, daca cineva se preschima peste noapte intr-un animal, atunci probabilitatea sa devina insecta e foarte mare.

Am visat, visez sau inca dorm fara vise? "Vis" ("Dream / Mantis Religiosa") (1935), xilogravura de M. C. Escher (1898 - 1972), cuprinde o calugarita (Mantoptera) stand pe un calugar adormit. Viseaza el ca este un fluture? Sau fluturele viseaza ca este om? Why you askin' all them questions, Zhuangzi? Calugarita va mananca un fluture in orice caz. Escher este, fara indoiala, pasionat de transformari. Metamorphosis III pleaca de la cuvantul in cauza si ajunge - simetric - iarasi la el insusi dupa ce trece printr-o retea de linii, patratele de sah, romburi, flori si albine, pasari, corabii, pesti, cai, triunghiuri, plicuri cu aripi, cuburi, cladiri, toate aranjate in tipare matematice bine definite si interconectate. Xilogravura lui Escher masoara doar 19 centimetri latime. Si 6,8 metri lungime. Metri!

Procedeul xilogravurii - sculptarea de suprafata a unui bloc de lemn pentru a tipari litere sau imagini - a aparut in China intre sec. II - III si a avut uz decorativ: membrii dinastiei Han iubeau hainele din matase cu imprimeuri florale in trei culori. Tehnica s-a raspandit in Asia si apoi in Europa (odata cu hartia; vezi Al-Andalus, perioada islamica a Spaniei) prin tiparirea imaginilor si textelor religioase. In Japonia, xilogravura si stampele ating apogeul artistic in cadrul stilului Ukiyo-e, in perioada Edo (1603 - 1867). Ca teme recurente intalnim frumusetea femeilor, istoria si geografia locala, flora, fauna, eroticul. Dintre peisaje se evidentiaza cele care omagiaza Muntele Fuji, vulcanul sfant. Katsushika Hokusai (1760 - 1849) ii dedica peste 100 de stampe, o parte alcatuind colectia cu tiraj extins "Treizeci si sase de ipostaze ale Muntelui Fuji". Cea mai celebra dintre ele este "Marele Val de la Kanagawa" (1832). Muntele, in fundal, este singurul lucru pasnic si imobil, in contrast cu furtuna maritima din prim plan care devasteaza trei barci.

Inspirat de colectia lui Hokusai, Roger Zelazny (1937 - 1995), scriitor american de SF, publica in 1985 nuvela "24 Views of Mt. Fuji, by Hokusai" pentru care primeste un premiu Hugo in 1986. Nuvela prezinta povestea unei vaduve aflate in pelerinaj in locurile din peisajele artistului japonez pentru a-l intalni, in final, pe sotul ei devenit o fiinta digitala aproape atotputernica.

Zelazny a scris si romanul "Lord of Light" (1967) ("Lordul Luminii", ed. Nemira, 2006), premiat cu Hugo in 1968. Supravietuitorii Pamantului (acum disparut), se afla pe nava "Star Of India". Vor ajunge sa colonizeze o planeta locuita de o rasa ostila, iar pentru a supravietui in fata acestora, echipajul isi va transfera sufletele in trupuri modificate genetic, cu ajutorul tehnologiei superioare. Dupa ce distrug rasa autohtona, botezata mai tarziu demoni, membrii echipajului se proclama zei si instituie Hinduismul ca sistem de organizare, preluand nume si puteri specifice si tinandu-i pe urmasii primilor colonisti intr-o lume medievala. Personajul principal este Sam, un membru renegat al echipajului de pe nava, si aflam acest lucru chiar din fraza de inceput a romanului: "His followers called him Mahasamatman and said he was a god. He preferred to drop the Maha- and the -atman, however, and called himself Sam. He never claimed to be a god, but then he never claimed not to be a god." Pe parcursul desfasurarii evenimentelor, Sam propune popularizarea tehnologiei si eliberarea controlului reincarnarii exclusiv de catre elite. Preia rolul de Buddha si creeaza Buddhismul ca o cale de revolta impotriva zeitatilor primordiale.

"Lord of Light" combina mitologia cu stiinta si actiunea si este plin de metafore si referinte neasteptate. Este unul dintre romanele mele SF preferate. Reincarnarea poate fi privita ca un fel de metamorfoza. Si reciproca poate fi adevarata la fel de bine. Acest text a fost scris de o calugarita. Acum ma voi duce sa visez.

Comentarii

Trimiteți un comentariu